Kripto Para Nedir?

Kripto Para Nedir?

Bitci.com
Bitci.com
5150 kez okundu

Kripto para nedir? ve nasıl alınır? Kripto para nasıl satılır? Son zamanların en çok konuşulan gündem maddelerinden biri kripto para ne demek? Bu yazıda kripto paralarla ilgili tüm detaylara ulaşabilirsiniz.

Kripto para nedir sorusunu detaylandırmaya başlamadan önce ‘kripto/kriptoloji’ nedir sorusunu açıklamak daha doğru olacaktır.

Kriptoloji, bir şifreleme bilimidir. Verilerin (rakam, yazı vb.) belli bir sisteme göre şifrelenmesi, güvenli bir ortamda alıcıya gönderilmesi şeklidir. Bu şifreleme sisteminin çözülmesiyle verilerin ortaya çıkması süresi olarak da tanımlayabiliriz.

Kripto para güvenlik sebebiyle yüksek seviyede şifreleme kullanılarak oluşturulan, dijital birimlerinin genel tanımıdır. İngilizce orijinal adı ‘crypto’ ve ‘currency’ kelimelerinin birleşmesinden oluşan ‘cryptocurrency’ kavramıdır. Genel kullanım şekli olarak kripto para piyasasında işlem gören bütün ‘cryptocurrency’lere Türkçe’de kripto para denir. Ayrıca bazı kullanım şekillerinde kripto değerler olarak da adlandırılabilirler. Kripto paralar, emtia niteliğinde yani bir ticaret nesnesi olarak da değerlendirilmektedir.

2008 küresel ekonomik krizinden sonra hayatımıza giren sanal para birimleri ilk zamanlar sessiz sedasız geliştirilmiştir. Ancak birkaç yıldır önemli devlet adamlarından dünya devi şirketlerine kadar herkesin çok dikkatini çekmiş durumdadır.

Yüksek İşlem Hacimli Dijital Paralar

BitcoinRippleBitcoin CashEtherium ve Litecoin son zamanlarda en yüksek işlem hacmine ait dolayısıyla en popüler dijital paralar arasında yer almaktadır. Sürekli olarak değerlerindeki sert yükseliş ve düşüşlerle gündemden düşmeyen bu dijital paralar; aslında elimizde bulundurduğumuz fiziki paralardan oldukça farklıdır. Sanal birer para birimleridir. Dijital para, sanal para olarak da adlandırılan kripto paralar özellikle fiziki olarak bulunmamasıyla farklı bir yapıda olurken, gelecekte elimizdeki para birimlerinin yerine geçeceğine dair öngörüler bulunmaktadır.

2009 yılında sanal para birimi olarak hayatımıza giren Bitcoin dışında, günümüzde birçok farklı kripto para kullanılmaktadır. Bu kripto paralar genel olarak ‘alternatif kripto para’ olarak adlandırılmaktadır.

Başta bitcoin olmak üzere pek çok sanal para zaman içinde daha az üretilmek üzere tasarlandığı için bu kripto paraları ellerinde bulunduranlar için, kripto para piyasasında değeri sürekli olarak artmaktadır. Bu durum ülkelerin kullandığı para birimlerine göre oldukça farklı bir durumdur. Çünkü devletler uygun şartlar oluştuğunda para basabilmektedir. Bu doğrultuda dolayısıyla enflasyonu arttırabilmektedir.

Örneklendirmek gerekir ise;

Örneğin, Bitcoin piyasasında hiçbir zaman 21 milyondan fazla miktarda birim dönüşümü olmayacaktır. Bu da dijital para bitcoin para biriminin değerinde yükseliş ve düşüş durumunu yaşatmaktadır.

Merkezi bankacılık ve merkezi elektronik para sistemlerinin aksine sanal para birimlerinin herhangi bir merkezi bulunmamaktadır. Her dijital para biriminin geçerliliği bir Blockchain (blok zinciri) tarafından sağlanmaktadır. Blockchain, kriptografi kullanılarak bağlanmaktadır. Aynı zamanda güvenli bir hale getirilen bloklar adı verilen, sürekli büyüyen kayıt listesi bütünü olarak tanımlanmıştır.

Dijital para birimlerinin, ülke para birimleri gibi ülkelerin ekonomik güçlerinden kaynaklanan bir değerleri ya da değerli madenlerden oluşan bir değerleri yoktur.

Sanal para birimlerinin değeri; onu elinde tutan yatırımcıların bu paraları bir değişim aracı olarak görmelerinden ya da bir emtia gibi benimsemelerinden kaynaklanır. Dijital para birimlerinin değeri; tıpkı diğer para birimlerinde ya da değerli metallerde olduğu gibi, piyasalarda oluşan anlık arz ve talep koşullarına göre belirlenebilmektedir. Bu konuda enteresan altına benzer bir madencilik modeli kripto paralarda dijital olarak uygulanır. 

Özgürlükcü Bir Para Politikası

Dijital para birimleri merkezi otoriteye ya da merkez bankası, benzeri kuruluşlara bağlı olmayan özgürlükçü para politikası ile çalışan varlıklardır. Kripto para birimleri sadece şifreler aracılığıyla bir sanal cüzdana yerleştirilebilirler ve bir diğer cüzdana yine bu şifreler tarafından aktarılabilirler. Bu nedenle de şifreleme anlamına gelen kripto sözcüğüyle adlandırılırlar. Kripto para birimleriyle kişiler veya kurumlar tıpkı ülke para birimleriyle yaptıkları gibi harcama yapılabilmektedir. Aynı zamanda para transferi gerçekleştirebilir.

Geleceğin para birimi olarak lanse edilen kripto para birimlerin her geçen gün daha da hayatımıza girmektedir. Aynı zamanda yatırım yapılmasını zorunlu hale gelmektedir. Yatırımınızı hızlı bir şekilde yapmak için ise bitci.com sitesindeki kolay ve hızlı birkaç adımı izleyerek hesabınızı kolayca yaratıp kripto para dünyasına katılabilirsiniz.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında sayılmamaktadır. Bu sebeple, yalnızca burada yer alan bilgi ve yorumlara dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.